Утре се празнува светиот пророк Захарија

Утре се празнува светиот пророк Захарија

Утре се празнува светиот пророк Захарија

Коментарите се исклучени на Утре се празнува светиот пророк Захарија
Share Button

Единаесеттиот од помалите Пророци. Заедно со Пророкот Агеј го поттикнуваше кнезот Зоровавел да го обноват ерусалимскиот храм. Го прорече свеченото влегување на Исус Христос во Ерусалим на младенче од ослица; и предавството на Јуда за триесет сребреници; и бегањето на апостолите од Христа во времето на Неговото страдање – ќе удрат по пастирот и овците ќе се разбегаат (13, 7).

Пророкот Захариј се нарекува и Срповидец, зашто во визија виде срп како слегува од небото за да ги покоси неправедните, особено крадците и хулителите на Божјото име.

Се упокои во последната година од царувањето на Дариј Хистасп, околу 520 година пред Христа.

уредник

Related Posts

По битката на Беласица ослепените Самоилови војници во Слепче формирале населба!Видео, изјава – о.Серафим Слепченски манастир

Коментарите се исклучени на По битката на Беласица ослепените Самоилови војници во Слепче формирале населба!Видео, изјава – о.Серафим Слепченски манастир

Манастир Христово Воскресение Црквата на Христос

Коментарите се исклучени на Манастир Христово Воскресение Црквата на Христос

Create AccountLog In Your Account