Заев тврдеше дека е противуставно униформите на полицијата да бидат двојазични

Премиерот Зоран Заев во март минатата година во изјава за медиумите тврдеше дека доколку униформите на полицијата и армијата бидат двојазични, тоа ќе биде против Уставот на државата. „Униформата на полицијата и армијата е стандардизирана облека. Правењето разлики на униформата не е во согласност со уставните определби“, велеше Заев. Една година подоцна законот за јазиците е изгласан во Собранието со одредба што предвидува дека во општините каде што има 20 отсто од граѓаните што зборуваат друг јазик, униформите на полицијата, пожарникарите, но и здравствените работници, ќе бидат напишани на нивниот јазик и неговото писмо.