(фото)Денес, Св. Богородица – Трново Битолско

(фото)Денес, Св. Богородица – Трново Битолско

(фото)Денес, Св. Богородица – Трново Битолско

Коментарите се исклучени на (фото)Денес, Св. Богородица – Трново Битолско
Share Button

Преубаво денес кај црквата Св. Богородица во Трново Битолско. Оваа црква Света Богородица во Трново е подигната во 1837.

Според истражувањата на Кокан Грчев во текот на воените операции разурнати се голем број манастири и цркви. Во декември 1916 година голем број објекти во селото Трново како и старата црква Света Богородица подигната во 1837 година се целосно разурнати и срамнети со земја. Повторното населување почнува во 1919 година кога почнува изградбата на разурнатото село. Во 1926 година се добиени одредени средства во вид на воена отштета, а се собрани и доброволни средства од Битолаи околните села со што е овозможено да почне изградбата на црквата. Иконостасот во црквата е изработен од Мијакот Нестор Алексиевски од Гари со своите синови, а во 1962 година доградена е камбанаријата како подарок од Џон Спиро, битолчанец иселеник во САД.

Еве денес како изгледаше трновската црква посветена на Богородица

поледнете ги и останатите фотографии и уживајте во убавината

уредник

Related Posts

МАРЈАНА ОДИ ВО ПЕНЗИЈА? НЕЈЗИНА КОЛЕШКА ОБЈАВИ ФОТО ПОКРАЈ ТОПЧИЊАТА КОИ СРЕЌА ЗНАЧАТ

Коментарите се исклучени на МАРЈАНА ОДИ ВО ПЕНЗИЈА? НЕЈЗИНА КОЛЕШКА ОБЈАВИ ФОТО ПОКРАЈ ТОПЧИЊАТА КОИ СРЕЌА ЗНАЧАТ

Лековит чај од цикорија

Коментарите се исклучени на Лековит чај од цикорија

Create AccountLog In Your Account