Црква „Свето Благовештение“ – Лавци (фотогалерија)

Црква „Свето Благовештение“ – Лавци (фотогалерија)

Црква „Свето Благовештение“ – Лавци (фотогалерија)

Коментарите се исклучени на Црква „Свето Благовештение“ – Лавци (фотогалерија)
Share Button

За името на селото Лавци има две толкувања. Според првото толкување, селото се чувале големи стада овци, со овците имало и кучиња. Ноќе кога сите спиеле доаѓале волци, а кучињата лаеле по нив за да ги бркаат, па селото го добило името по нивниот лаеж. Според второто толкување, во селото се доселиле влашки семејства, па името е изведено од Власи, т.е. Ласи.

Селото Лавци се наоѓа на планината Баба, во близина на градот Битола. Во селото се формирани и маала. Имињата на маалата се Сулоска маала, Горна маала, Долна маала, Белкоска маала, Траноска маала и Орџоска маала.

Има три цркви и тоа

  • Црква „Св. Никола“;
  • Црква „Св. Илија“;
  • Црква „Свето Благовештение“;;

На фотографиите е црквата Свето благовештение

фото новост.мк

уредник

Related Posts

КРВОТОЧИВАТА ИКОНА НА СПАСИТЕЛОТ

Коментарите се исклучени на КРВОТОЧИВАТА ИКОНА НА СПАСИТЕЛОТ

Чудотворната икона на Мајката Божја, “ЦВЕТ КОЈ НЕ ОВЕНУВА”

Коментарите се исклучени на Чудотворната икона на Мајката Божја, “ЦВЕТ КОЈ НЕ ОВЕНУВА”

Денеска е Трето наоѓање на главата на Свети Јован Крстител

Коментарите се исклучени на Денеска е Трето наоѓање на главата на Свети Јован Крстител

(фото)Каменот на кој биле отсечени главите на Светите 40 Битолски маченици!„Крк-кардаш“,„четириесет браќа“

Коментарите се исклучени на (фото)Каменот на кој биле отсечени главите на Светите 40 Битолски маченици!„Крк-кардаш“,„четириесет браќа“

Фото на денот:Црква „Св. Ѓорѓи“ – манастирска црква која се наоѓа во близина на битолското село Крстоар

Коментарите се исклучени на Фото на денот:Црква „Св. Ѓорѓи“ – манастирска црква која се наоѓа во близина на битолското село Крстоар

Денеска се слави Преподобниот маченик Јован и другите со него и Светата маченичка Фотина

Коментарите се исклучени на Денеска се слави Преподобниот маченик Јован и другите со него и Светата маченичка Фотина

Create AccountLog In Your Account