Каква приказна се крие зад познатата песна посветена на Ѓурѓовден?

Каква приказна се крие зад познатата песна посветена на Ѓурѓовден?

Каква приказна се крие зад познатата песна посветена на Ѓурѓовден?

Коментарите се исклучени на Каква приказна се крие зад познатата песна посветена на Ѓурѓовден?
Share Button

Прочуената песна Ѓурѓовден настанала во „ возот на смртта“ кој патувал од Сараево за Јасеновац, сведочи професорот Жарко Видовиќ, историчар на уметноста од Сараево кој бил во озогласениот логор во 1942 година.

Кога гладните и жедни Срби кои на Ѓурѓовден во вагоните биле транспортирано за озогласениот логор, почнаа да викаат и да бараат помош, еден Сарајлија прв пат запеа: “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni…”
Како што вели овој историчар , Србите во 1942 година на Ѓурѓовден биле затворени во сточни вагони и по наредба на НДХ, полицијата ги носела на „ ѓурѓовденско мачење“.
Според неговите зборови, на патот кон казамот затворениците во вагоните биле без храна и вода и почнале да паѓаат во криза од паника.

Во општиот хаос, еден од нив, за кого се тврди дека бил член на сараевската „Слога“, од гордост и пркост, прв пат ја запеа “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni – Đurđevdan je!”.

Усташите поради песната „ Ѓурѓовден“ ги затвориле вратите на вагоните, а затворениците останале без воздух збиени едни до други.

Од 3000, колку што тргнале од Сараево, во Јасеновац стигнале 2.000 лица, а од нив само 200 на крајот од војната ја преживеале оваа тортура.

Подоцна песната ја надоградил Горан Бреговиќ, а најпозната изведба е на „Бјело дугме“. Исто така оваа песна е неофицијална химна на навивачите на Црвена ѕвезда.

уредник

Related Posts

Добиле откази поради бизарна лага: Полицајци тврдат дека глувци ја изеле марихуаната од депото

Коментарите се исклучени на Добиле откази поради бизарна лага: Полицајци тврдат дека глувци ја изеле марихуаната од депото

За време на денешниот протест во Битола, виножито(фото)

Коментарите се исклучени на За време на денешниот протест во Битола, виножито(фото)

Загатка за генијалци

Коментарите се исклучени на Загатка за генијалци

Create AccountLog In Your Account