ЕКСКЛУЗИВНО:ФИЛИПЧЕ ВЕТИ , НО И ИСПОЛНА -ДОКТОРИТЕ ДОБИЈА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИ ПО ОСНОВ НА ДЕЖУРСТВА

ЕКСКЛУЗИВНО:ФИЛИПЧЕ ВЕТИ , НО И ИСПОЛНА -ДОКТОРИТЕ ДОБИЈА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИ ПО ОСНОВ НА ДЕЖУРСТВА

ЕКСКЛУЗИВНО:ФИЛИПЧЕ ВЕТИ , НО И ИСПОЛНА -ДОКТОРИТЕ ДОБИЈА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИ ПО ОСНОВ НА ДЕЖУРСТВА

Коментарите се исклучени на ЕКСКЛУЗИВНО:ФИЛИПЧЕ ВЕТИ , НО И ИСПОЛНА -ДОКТОРИТЕ ДОБИЈА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИ ПО ОСНОВ НА ДЕЖУРСТВА
Share Button

Министерот заа здравство Венко Филипче по неговото на значување ,на ден 28 декември, 2017 ,за прв пат во макеоднската историја ќе излезе со конкретни мерки за обовување на растурениот здравстевн систе, Филипче тигаш ќе ја даде следната изјава

-„Ќе направиме се, па и измени на законската регулатива за никогаш повеќе да не се повтори криза како оваа со инсулинот и сите лекови во иднина да се набавуваат дури и предвреме. Ќе направиме и целосна надградба на електронскиот систем во здравството за тој да ги опфати сите институции и да ја олесни работата и да ни овозможи многу поголем увид во состојбите.

– Сакаме да се подобри здравствената регулатива и тендерите за набавка на лековите да се распишуваат за подолг период наместо една година, како и да се распишуваат одреден период пред новата набавка, за никогаш повеќе да не се повтори ваква криза. Моментално нема инсулинска криза благодарение на донацијата од една фирма производител и ве уверувам дека ќе направиме се повеќе да не се случи таква криза – рече новиот министер за здравство.

-Исто така ќе бидат зголемени и испалтите на докторите и помошниот медицински персонал за нивните дежурства , но и ќе се зголемат платите.“,ќе изјави министерот Филипче по неговото стапување на функцијата Министер за здравство во владата на РМ.

Реорганизацијата на до тогаш запуштениот и девастиран Здравствен систем , веднаш ги даде и првите видливи ефекти.Цврстата хируршка рака , но и бистриот ум на хиперактивниот министер Филипче, веднаш ги постави темелите на реконструкција на здравствениот систем , едноставно промените започнаа да се движат експресно акко по шини на брз Воз.

Од како министерот Филипче седна на министерската фотеља , веднаш изврши детална анализа на севкупниоте дотогаш „фантомски “ вложувања во здравствениот систем од минатата власт. Она што го увиде , ниту малку не е пријатно ,затекна празна каса , многу натрупани долгови по разно разни основи , но и додатни побарувања за изградби на објекти ,кој ниту биле завршени, а уште помалку за голем дел од нив имало јавна постапка согласно Закон.Со еден збор , министерот Филипче затекнал хаос..

Цел текст на Охрид  Скај ТУКА

уредник

Related Posts

Адвокатката Софија Бојковска со нови детали во врска со случајот со девојчето штитеник од „25 Мај“

Коментарите се исклучени на Адвокатката Софија Бојковска со нови детали во врска со случајот со девојчето штитеник од „25 Мај“

Иванов одговори на заканите од Заев: Мојот став во однос на штетниот договор за името е конечен и останува непроменет и покрај сите закани и притисоци

Коментарите се исклучени на Иванов одговори на заканите од Заев: Мојот став во однос на штетниот договор за името е конечен и останува непроменет и покрај сите закани и притисоци

Сопиште протестира против нивниот пратеник Далибор, врие од полиција, атмосферата тензична

Коментарите се исклучени на Сопиште протестира против нивниот пратеник Далибор, врие од полиција, атмосферата тензична

Вчера отворен ден на АРМ на плоштадот „Македонија“- фотогалерија и видео на новост.мк

Коментарите се исклучени на Вчера отворен ден на АРМ на плоштадот „Македонија“- фотогалерија и видео на новост.мк

Create AccountLog In Your Account