(Галерија)МИНИСТЕРОТ Венко Филипче денес со полна подршка во тимот на Лицата со ретки болести на Охрид ТрчаТ

34306597_1998045803845799_5958070463706955776_n

Денеска со почеток во 10 часот на градскиот плоштад и низ улиците на Охрид втора година по ред ќе се одржи најголемата и најмасовната спортска манифестација „Охрид трчаТ“.

Министерот за здравство Венко Филипче во томот на „Охрид трчаТ за ретки болетси“.министерот Филипче лесно ја истрча стазата од 5 километри , со што на симболичен начин со неговото трчање , јавно ги поддржа лицата со ретки болести.

„Мора како држава да се грижиме за лицата со ретки болести .Министрството за здравство веќе на дело покажува дека се грижиме за лицата со ретки болести , применувајќи и овозможувајќи им ги најсовремените лекови , кој за жал до пред само една година лицата и јивните фамилии беа приморани сами да си ги набавуваат.такво нешто повеќе нема да се повтори.Мојот кабинет и јас лично сум во секојдневна комуникација со лицата и со фамилиите кој боледуваат од ретки болести,така ќе биде и понатаму.Мојот телефон, мојата канцаларија ,а и јас лично секогаш сум достапен за секој граѓанин,мора да го поставиме здравствениот систем на европско ниво.Секој граѓанин има право на здравстена заштита, сите сме исти и , на некој начин сите ние имаме некакви потреби.Повеќе нема да се повторуваат погрдните слики од минатото,веќе очигледни се промените во здравствениот систем, но треба многу работа да се променат некој навики од минатото“-ќе истакне Филипче.

Дене го имавме и херојот на денот на „Охрид Трчат“, младиот 15 годишен Христијан Брнајачевски , кој боледува од многу ретката болест -Алпортов синдром.Младиот 15 годишен Христијан Брнајачевски и покрај тежината на ретката болест , на денешниот маратон истрча 5 километри,а на целта беше пречекан од организаторите, неговите родители и министерот Филипче со солзи во очи. Да, да , кога се има желба да се надмине болеста ,да осознаеме дека сите и покрај хендикепот сме нормални луѓе , младиот 15 годишен Христијан Брнајачевски, тоа го докажа.

цел текст ТУКА