Кога во Битола немало водовод, граѓаните полнеле вода од овде, чешмата кај Офицерски од 20-век се уште е заборавена

Кога во Битола немало водовод, граѓаните полнеле вода од овде, чешмата кај Офицерски од 20-век се уште е заборавена

Кога во Битола немало водовод, граѓаните полнеле вода од овде, чешмата кај Офицерски од 20-век се уште е заборавена

Коментарите се исклучени на Кога во Битола немало водовод, граѓаните полнеле вода од овде, чешмата кај Офицерски од 20-век се уште е заборавена
Share Button

 Оваа чешма не е споменик на култура но е дел од заштитена целина а се наоѓа кај Офицерскиот дом во Битола. Се претпоставува дека чешмата датира уште од 20-ти век , поточно кога е израден и Офицерскиот дом.Постарите  битолчани за оваа чешма велат дека во времето кога во градот немало водовод од оваа чешма полнеле вода за пиење.

Чешмата кај Офицерски , Битола 2018

уредник

Related Posts

Во вечерните часови во западните делови ќе има поинтензивни врнежи од снег

Коментарите се исклучени на Во вечерните часови во западните делови ќе има поинтензивни врнежи од снег

Create AccountLog In Your Account