(Фотогалерија) Храм св 40 маченици на Битола, подигнат пред 150 години, се уште е чувар на градот!

(Фотогалерија) Храм св 40 маченици на Битола, подигнат пред 150 години, се уште е чувар на градот!

(Фотогалерија) Храм св 40 маченици на Битола, подигнат пред 150 години, се уште е чувар на градот!

Коментарите се исклучени на (Фотогалерија) Храм св 40 маченици на Битола, подигнат пред 150 години, се уште е чувар на градот!
Share Button

Свети 40 Севастиски маченици е црква која се наоѓа на Кркардаш во битолскиот Смилевски Баир.Била подигната пред 150 години, на местото каде постоел некогашниот манастир „Свети Атанасие“. Кога турскиот аскер ја освојувал Битола, калуѓерите од манастирот пружиле жесток отпор борејќи се на тој начин што во едната рака носеле крст а во другата меч. Во чест на овие 40 калуѓери, подигнат е манастирот „Св. 40 битолски маченици“. Славата на ова црквиче е на првиот ден на пролетта.

фото новост.мк

уредник

Related Posts

Денес е Пренос на моштите на Свети Јован Златоуст

Коментарите се исклучени на Денес е Пренос на моштите на Свети Јован Златоуст

Утре ги празнуваме Тројцата Свети архиереи

Коментарите се исклучени на Утре ги празнуваме Тројцата Свети архиереи

(фото+видео)ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО храм Пресвета Богородица Битола

Коментарите се исклучени на (фото+видео)ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО храм Пресвета Богородица Битола

Светите чудотворни мошти на свети Пантелејмон (фото)

Коментарите се исклучени на Светите чудотворни мошти на свети Пантелејмон (фото)

Create AccountLog In Your Account