Притворот полош од затворот: Катастрофални услови во казнено-поправните установи

Притворот полош од затворот: Катастрофални услови во казнено-поправните установи

Притворот полош од затворот: Катастрофални услови во казнено-поправните установи

Коментарите се исклучени на Притворот полош од затворот: Катастрофални услови во казнено-поправните установи
Share Button

Според Годишниот извештај на Народниот правобранител, македонските затвори немаат елементарни услови за престој.

Затворениците често пати се навредуваат по етничка основа, а при контролите често пати се соочуваат со дрскост од полициските службеници. Во многу простории во затворот нема дневна светлина, ниту струја, во нив има голема влага, а нема ниту греење. Затворот во Куманово се соочува со недостиг на вода, а тоалетите немаат врати. Затворениците се принудени наместо врати, да бесат ќебиња или да се снаоѓаат како знаат и умеат. Во една ќелија има ставаат по три лица, а тоа често пати доведува до тепачки и караници. Ова е само дел од она што констатирал народниот правобранител.

Речиси иста состојба има и во полициските станици. Народниот правобранител бара од надлежните органи да преземаат итни мерки за подобрување на условите.

Во годишниот извештај на Народниот правобранител се констатира и лош однос кон бегалците кои илегално влегле во Македонија. Овие заклучоци произлегуваат од вкупно 48 посети што минатата година биле направени во три затвори во земјава, во Скопје, Струмица и Куманово, потоа на 13 полициски станици и на 30 Центри за прифаќање на бегалци.

уредник

Related Posts

Неколкумина мажи биле во Гостивар со 13 годишното девојче

Коментарите се исклучени на Неколкумина мажи биле во Гостивар со 13 годишното девојче

Create AccountLog In Your Account