Негователката од гевгелиската градинка која на расплакано девојче му се обраќала со” краво” била тазе вработена

Се бараат санкции за негователката од Гевгелија
Негователката од гевгелиската градинка, која со своето недолично однесување предизвика револт во јавноста била тазе вработена, обелоденија од Канцеларијата на народниот правобранител. Откако вчера на Фејсбук се појави видео во кое се слуша како воспитувачка од детската градинка „Детска радост“со „краво“ и „кучко“ му се обраќа на расплакано девојче, институциите бараат најстроги казни. Прашуваат по кој принцип се вршат вработувањата и апелираат дека без сериозни санкции, ваквите немили случки ќе се повторуваат.
Реагираат и од од Првата детска амбасада. Ваквиот вид агресија остава трауми кај децаата, алармираат од Меѓаши. Бараат одговорност од Министерството за труд и социјала.
Градинката треба да биде втор дом за децата, а не место каде ќе се демонстрира агресија, алармираат од Првата детска амбасада во светот Меѓаши по вчерашниот случај кога корисничка на Фејсбук објави видео во кое се слуша како негователка од детската градинка „Детска радост“ во Гевгелија со погрдни зборови му се обраќа на расплакано девојче. Децата треба да уживаат во градинките, а не да бидат жртви на малтретирање и тортура, велат од Меѓаши.

Ова, според првиот човек на Меѓаши, е уште еден во низата скандали кои го тресаат Министерството за труд и социјална политика. Сведоци бевме на гризнато дете во скопска градинка, бегство на малолетници и бремоност кај штитенички од Домот 25 мај, до трговија со деца и детска проституција, вели Змијанац.

Од Министерството за труд и социјална политика, за случајот со гевгелиската градинка, исто како вчера, реагираат преку соопштение.

„Ако најде докази дека е сторен прекршок, потешка повреда на работната дисциплина, несовесно и ненавремено извршување на работите и работните задачи или кривично дело, директорката е задолжена да поднесе барање за поведување на прекршочна постапка, иницијатива за покренување на дисциплинска постапка или пријава за сторено кривично дело“, соопштуваат од МТСП.

Ова е уште еден во низата скандали кои го тресаат Министерството за труд и социјална политика. Пред три месеци 11 месечно бебе од скопската градинка „Раде Јовчевски – Корчагин“ заврши на детска хирургија со угриз на грбот и рана на главата. Претходно, 13- годишно девојче од Домот 25 Мај абортираше откако подолго време била сексуално злоставувана. Истиот месец уште две девојчиња од истата институција открија дека се бремени. Едната, на 15 годишна возраст ја прекина бременоста, а другата, тогаш 17 годишна реши да го роди детето. Минатиот месец, тројца малолетници од Домот 25 мај избегаа, а С.О.С. детското село без знаење на надлежните го напушти 15-годишна штитеничка.

Биљана Божиновска

Се бараат санкции за негователката од Гевгелија

Се бараат санкции за негователката од ГевгелијаНегователката од гевгелиската градинка, која со своето недолично однесување предизвика револт во јавноста била тазе вработена, обелоденија од Канцеларијата на народниот правобранител. Откако вчера на Фејсбук се појави видео во кое се слуша како воспитувачка од детската градинка „Детска радост“со „краво“ и „кучко“ му се обраќа на расплакано девојче, институциите бараат најстроги казни. Прашуваат по кој принцип се вршат вработувањата и апелираат дека без сериозни санкции, ваквите немили случки ќе се повторуваат.Реагираат и од од Првата детска амбасада. Ваквиот вид агресија остава трауми кај децаата, алармираат од Меѓаши. Бараат одговорност од Министерството за труд и социјала.Градинката треба да биде втор дом за децата, а не место каде ќе се демонстрира агресија, алармираат од Првата детска амбасада во светот Меѓаши по вчерашниот случај кога корисничка на Фејсбук објави видео во кое се слуша како негователка од детската градинка „Детска радост“ во Гевгелија со погрдни зборови му се обраќа на расплакано девојче. Децата треба да уживаат во градинките, а не да бидат жртви на малтретирање и тортура, велат од Меѓаши.Ова, според првиот човек на Меѓаши, е уште еден во низата скандали кои го тресаат Министерството за труд и социјална политика. Сведоци бевме на гризнато дете во скопска градинка, бегство на малолетници и бремоност кај штитенички од Домот 25 мај, до трговија со деца и детска проституција, вели Змијанац.Од Министерството за труд и социјална политика, за случајот со гевгелиската градинка, исто како вчера, реагираат преку соопштение.„Ако најде докази дека е сторен прекршок, потешка повреда на работната дисциплина, несовесно и ненавремено извршување на работите и работните задачи или кривично дело, директорката е задолжена да поднесе барање за поведување на прекршочна постапка, иницијатива за покренување на дисциплинска постапка или пријава за сторено кривично дело“, соопштуваат од МТСП.Ова е уште еден во низата скандали кои го тресаат Министерството за труд и социјална политика. Пред три месеци 11 месечно бебе од скопската градинка „Раде Јовчевски – Корчагин“ заврши на детска хирургија со угриз на грбот и рана на главата. Претходно, 13- годишно девојче од Домот 25 Мај абортираше откако подолго време била сексуално злоставувана. Истиот месец уште две девојчиња од истата институција открија дека се бремени. Едната, на 15 годишна возраст ја прекина бременоста, а другата, тогаш 17 годишна реши да го роди детето. Минатиот месец, тројца малолетници од Домот 25 мај избегаа, а С.О.С. детското село без знаење на надлежните го напушти 15-годишна штитеничка.Биљана Божиновска

Публикувахте от First Children's Embassy in the World Megjashi Republic of Macedonia в Вторник, 7 август 2018 г.