Боксот пред изземање од Олимписките игри

Меѓународната аматерска боксерска асоцијација (АИБА) не ги почитува заканите на МОК дека спортот ќе биде отстранет од програмата на Олимписките игри. МОК неколку пати изјави дека боксот ја ризикува својата олимписка иднина ако привремениот претседател на АИБА Гафур Рахимов биде избран за постојан. Сепак, се покажа дека тој ќе ја преземе функцијата, бидејќи ќе биде единствениот кандидат на претседателските избори следниот месец во Москва.

Се очекува Рахимов да има конкуренција во лицето на Арик Конакбаев, шеф на Азиската боксерска конфедерација. Сепак, Казахстанецот не собра доволно писма за поддршка и не можеше да учествува на изборите. Така, Рахимов останува единствениот кандидат и најверојатно ќе ја преземе функцијата. Меѓутоа, МОК не сака да го стори тоа, бидејќи за Министерството за финансии на САД, Рахимов е „еден од водечките криминалци во Узбекистан“. Во таа прилика, Олимпискиот комитет неколкупати ја предупреди АИБА да не го избира Рахимов. Узбекистанецот ги негираше обвинувањата.

Според Insidethegames, Конакбаев не успеал да ги обезбеди потребните 20 земји како поддршка, за да може да учествува на изборите. Тој не е меѓу предложените потпретседатели на АИБА, иако во моментов го држи оваа позиција. Шефовите на другите конфедерации веројатно ќе ги задржат своите работни места и ќе останат заменици на претседателот.

Претходно, на претседателот на Европската конфедерација (ЕУБЦ) Франко Фалчинели беше забрането да учествува. Тој го поддржуваше Конакбаев, но потоа Извршниот одбор на АИБА гласаше да го казни за „дисциплински повреди“. Сепак, тој е единствениот кандидат за потпретседател на Европа кој ќе биде предложен на Московскиот конгрес. АИБА рече дека целиот изборен процес е „целосно транспарентен“, без да се спомене и Конакбаев.

Вчера, АИБА исто така објави дека поранешниот претседател Ву Чинг -куо и поранешниот извршен директор Хо Ким веќе имаат доживотна забрана да се занмиваат со бокс. Причината е „голема небрежност и лошо раководење со АИБА“. Двајцата ги негираат обвинувањата. Тој беше претседател на АИБА 11 години, но беше соборен во октомври 2017 година.