СУЗБИЕНА КРИМИНАЛНА ГРУПА ШТО КРИУМЧАРЕЛА МИГРАНТИ

Во полициска акција вчера е сузбиена деветчлена криминална група која организирала криумчарење мигранти со фалсификувани патни исправи, а дејствувала на територијата на Македонија и на Албанија, соопшти попладнево на прес-конференција министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Акцијата на МВР била во координација со Јавното обвинителство за гонење организиран криминал и корупција во соработка со Регионалната канцеларија за безбедност и истраги при Амбасадата на САД во Скопје, Европол, Селек, како и полициите на Албанија, Австрија, Шпанија и Бугарија.

– Криминалистичката истрага се спроведуваше во изминатите 18 месеци. Криминалната група од Македонија беше идентификувана како дел од меѓународно организирана криминална мрежа составена од соработници од Албанија, Бугарија, Шпанија, Домениканска Република, Хондурас, Гватемала и Мексико. Членовите на оваа криминална група организирале криумчарење на повеќе групи илегални мигранти со потекло од Албанија и Македонија со крајна дестинација САД и Канада, рече Спасовски.

Криумчарењето било организирано за лица кои не можеле да добијат виза за патување кон наведените дестинации по регуларен пат. Сумата што ја барале за патување по лице изнесувала од 20 до 25 илјади долари.