На територијата на Република Македонија е детектиран азиски-тигрест комарец

 Се врши мапирање на целата територија за да се утврди каде се е проширен овој комарец.

Агенцијата спроведува дополнителни програми за евентуално утврдување дали овој комарец има пренесено болести кај животните, информираше на денешната прес-конференција директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов, заедно со епидемиологот од Институтот за јавно здравје д-р Жарко Караџовски.