Вторник се празнува Архангел Михаил, погледнете ја битолската црква посветена на светителот, блеска во ноќта над градот!

Преубаво: Свети Архангел Михаил.Баир Маало Битола

Црквата Св Архангел Михаил е манастирска црква која се наоѓа во битолскиот Баир над Кркардаш, во месноста Раштански Лозја, во Битола. Во близина на овој манастир е Црквата 40 маченици, како и меѓуградскиот патен правец М5 кој ја поврзува Битола со Охрид.

Според локалните жители, ова манастирче постои веќе четириесет години] Во овој битолски манастир се прославува празникот познат како “зимски Арангел” како и Прочка