ЗАШТИТНИК – ФИЛМ ЗА СВЕТИ НЕКТАРИЈ БИТОЛСКИ

Прв документарен филм за животот и делото на Свети Нектариј Битолски, кој раскажува за местото каде што тој се родил, Скитот во кој што се подвизувал, и возобновувањето на неговиот култ во Битола.

Повторно си меѓу нас, Нектарие, денес, на твојот празник. Никогаш не оставај нè и не отстапувај од нас, туку секогаш биди тука меѓу нас; погледни на нашите усилби и постојано моли Го сесветлиот Христос да не нè посрами во судниот ден.

(Стихира од Вечерната, глас 3).

Продукција АСТРА-ВЕДА, 2015
Сценарио: Драги Атанасовски
Режија: Благојче Божиновски

Со благослов на Неговото Високопреосвешство, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар.

Проектот е реализиран со поддршка на Општина Битола
и е дел од Битолското културно лето БИТФЕСТ 2015
под покровителство на градоначалникот д-р Владимир Талески