Денеска се празнува Св. пророк Наум

Денеска е 14 декември според новиот календар или според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 декември и се празнува Св. пророк Наум и св. Филарет Милостивиот.

Свети пророк Наум е еден од старозаветните пророци. Живееше 700 години пред Христа. Денес се слави и споменот на еден чудесен, премилостив светител, Филарет Милостивиот. И не случајно беше наречен милостив. Во почетокот тој беше имотен човек, но раздаде буквално се и потполно осиромаши, така што во семејството немаа леб да јадат. Но, Господ не го заборави, туку се случи синот на царицата Ирина, Константин, за жена да ја избере токму внуката на свети Филарет. Така целата нивна фамилија се здоби со големи почести и се пресели во престолниот град. Свети Филарет и натаму продолжи да ги помага сиромасите. Блажено се успокои во 797 година, во длабока старост.

Се верува дека пророк Наум штити од земјотреси, поплави и пожари, па затоа денеска помолете му се и запалете свеќа за здравје.