Денеска се слави свети Нектариј Битолски, заштитник на градот

Денес се слави и свети Нектариј Битолски.

Потекнуваше од благочестиво битолско семејство.

Кога го израснаа, мајка му и татко му стапија во манастир. Свети Нектариј се замонаши на Света Гора и ги освети својата душа и телото, непрестано стекнувајќи секакви добродетели.

Се упокои во 1500 година. Неговите мошти беа откриени нераспаднати и положени во ковчег, во црквата на Јагарската келија, на Света Гора.