Во Бугарија се слави празникот Богојавление

„Машко оро“ со тапани и песни се играше во ледените води на реката тунџа во калофер.

Ова орово калофер е уникатно и се игра само во градот повеќе од 100 години.. Не само во калофер, туку и во сите делови на Бугарија, луѓето велат дека кој и да е, не се разболил откако влегол во ледената вода и не го фаќа студот.

Доколку има мраз во водата, тогаш годината ќе биде бериќетна со здравје за верниците.