Земете здив – серијалот продолжува

Во настојувањето да се најде решение против загадениот воздух во Битола, неодамна беше промовирана најновата платформа за следење на квалитетот на амбиенталниот воздух во градот под Пелистер, насловена „Земи здив“. Најновата платформа „Земи здив“ со седум мобилни станици ќе го мери квалитетот на воздухот во Битола. Има многу симболика во името на платформата „Земи здив“, која ќе се залага за почист воздух во Битола. Самиот наслов на платформата „Земи здив“ зборува дека битолчани во последно време, поради енормното загадување на воздухот во градот, буквално се борат не само за (по)чист воздух туку за малку здив.

Но кога станува збор за тоа колку најновата платформа, која ја поддржаа неколку невладини здруженија, ќе помогне во справувањето со нечистиот воздух во Битола, битолчани не се (пре)многу големи оптимисти. Причина за тоа се лошите искуства на жителите од градот под Пелистер од блиското минато, кога се појави невладиното здружение „Битола сака чист воздух“. На почетокот, по промовирањето, ова здружение доби невообичаено голема поддршка и навистина ја разбуди свеста кај битолчани дека треба да го кренат својот глас против загадувањето на воздухот во Битола. Битолчани ги паметат нивните масовни протести, на кои присуствуваа и по неколку илјади граѓани. Покрај поддршката, здружението „Битола сака чист воздух“, кое подоцна се (пре)регистрира како „За нас се работи“, доби и логистика не само од најголемиот број битолчани, кои се задушуваа во нечист воздух, туку и од европски фондации и институтот „Отворено општество“. Но по кратко време ова здружение, откако добро ги наплати „проектите“ што ги промовираше за чист воздух во градот под Пелистер, наместо за (по)чист воздух, почна да се бори за остварување на своите лични политички амбиции и целосно се политизира, излегувајќи на локалните избори со независната советничка листа „Поинаку“, која освои два советнички мандата. Денес здружението „Битола сака чист воздух“ не само што не е активно туку воопшто како да не постои.

извор и цел текстnovamakedonija.com.mk/