Спасовски: За бегството на Грујовски и Бошковски е виновно судството

уредник

Author Posts
Share Button

Share Button

Share Button

Share Button

Share Button

Share Button

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 15 јули. Денеска е Св. маченици Кирик и Јулита. Света Јулита беше од царски род. Беше мажена и во бракот имаше син Кирик. Кога Кирик беше на тригодишна возраст остана без татко, а Јулита без маж. Во тоа време тие живееја во градот Иконија, во областа Ликаонија. Наскоро, кога
Complete Reading

Share Button

Драгор (поранешно име: Макофро) — река која тече низ Битола. Настанува од повеќе помали реки. Изворишниот дел го чинат повеќе водотеци што извираат од падините на Пелистер и тоа: Сапунчица, Лак Поток, Црвена Pека и Клисурица. Во горните планински делови Драгорот минува низ селата Дихово иБратин Дол, а во долните делови сред Пелагонија (надморска височина
Complete Reading

Share Button

Црквата “Св. Димитрија“ –е изградена во најстрогиот центар на градот во 1830 год. речиси под драматични околности. Самиот габарит на објектот за тоа најдобро зборува, како и релативно сиромашниот екстериер и архитектура, во однос на богатиот ентериер. За префинетата битолска градителска традиција и познатиот вкус за естетското на овдешните граѓани, очигледно една голема замисла на
Complete Reading

Create AccountLog In Your Account