Светата Великомаченица Недела, измолено дете од Бога

уредник

Author Posts
Share Button

Во времето на христоборните цареви Диоклецијан и Максимијан во Анадолија живееја две побожни стари души, Доротеј и Евсевија. Беа побожни христијани, богати, но и бездетни. Со непрестајна молитва испросија од Бога едно чедо, оваа Света Недела.

Share Button

Иконата Достојно ест е една од чудотворните икони на Пресвета Богородица. Според Преданието, токму пред таа икона светиот архангел Гавриил му го открил истоимениот славопој на монахот – испосник за време на заедничката Утрена. Имено, монахот примил некој странец во својата келија, и заедно со него започнале да служат Утрена. При крајот на деветтата песна
Complete Reading

Share Button

Страшно време насекаде околу нас,подметнувања и се потешки лаги кружат околу нас секој ден, а ние во таа машина која се вика систем секој ден танцуваме со нечестивиот.Е не е лесно денес да бидеш човек, веројатно тоа е и најтешко. Се сеќавам, во една прилика, кога бев веќе изморен од се, разочаран и скршен, поминав
Complete Reading

Share Button

Share Button

Станува збор за Јени џамија во Битола, во која што според легендите имало и бунар, но еве што поточно е наведено во старите записи. Јени џамија се наоѓа во центарот на градотБитола, Република Македонија. Името на турски јазик означува Нова џамија. Има квадратна основа, со купола на врвот. Недамнешни археолошки ископувања откриле дека е изградена врз
Complete Reading

Share Button

Сливнички манастир e средновековен манастир во долнопреспанското село Сливница.Комплексот е сместен на 3 километри од истоименото село, на падините на Баба Планина.

Create AccountLog In Your Account