СВР Битола поднесе кривични за вработени во АД „Електарани“- подружница РЕК Битола

Share Button

Share Button

Драгор (поранешно име: Макофро) — река која тече низ Битола. Настанува од повеќе помали реки. Изворишниот дел го чинат повеќе водотеци што извираат од падините на Пелистер и тоа: Сапунчица, Лак Поток, Црвена Pека и Клисурица. Во горните планински делови Драгорот минува низ селата Дихово иБратин Дол, а во долните делови сред Пелагонија (надморска височина
Complete Reading

Share Button

Црквата “Св. Димитрија“ –е изградена во најстрогиот центар на градот во 1830 год. речиси под драматични околности. Самиот габарит на објектот за тоа најдобро зборува, како и релативно сиромашниот екстериер и архитектура, во однос на богатиот ентериер. За префинетата битолска градителска традиција и познатиот вкус за естетското на овдешните граѓани, очигледно една голема замисла на
Complete Reading

Share Button

Share Button

фото Новост Битола  

Share Button

МАКСИМАЛНИ ТЕМПЕРАТУРИ: 32 Гевгелија, Д. Капија, 29 Струмица, Скопје, 27 Тетово, 26 Кр. Паланка, 24 Претор, 25 Пожаране, Берово, 26 Прилеп, 28 Битола, 26 Тополчани, 29 Штип, 26 Охрид, 24 Ѓуриште. НАВРНАТ ВОДЕН ТАЛОГ (во л/м2) за 9 часа, до 17 часот: 7 Битола, 3 Прилеп, 2 Тополчани, 1 Берово, Охрид. ВРЕМЕТО ДЕНЕС: Од изутрина
Complete Reading

Share Button

Share Button

Митрополит Григориј (1825-1833), Битолски Пелагониски митрополит, градител на храмот Св. Димитриј во Битола; ја проширил црковната болница за сиромаси, бранител на христијанското население, добротвор и заштитник на христијанските жители на Пелагонискиот крај.

Create AccountLog In Your Account