НОВИ МОШТИ ВО МАРКОВИОТ МАНАСТИР

Share Button

Share Button

39 монаси меѓу кои бил и еден Турчин, пострадале на Баирскиот рид во Битола. Светите 40 битолски маченици се 39 монаси кои го бодреле населението да издржи во опсадата и подоцна во маките по освојувањето на Битола од страна на Османлиската војска и 1 Турчин кој преведувајќи ги зборовите на монасите ја примил Православната вера
Complete Reading

Share Button

Внатрешност на црквата Света Недела Битола Пресвета Богородице Спаси не- , пишува веднаш штом ќе влезете во оваа црква, во моментот кога екипата на Новост беше таму, новинар и снимател, наидовме на битолските дечиња кои се поклонуваа пред иконите.Свештеникот преполн со Божја љубов ги причестуваше присутните со Светите Христови Тајни. Богослужбата беше крајно тивка исполнета
Complete Reading

Share Button

Во времето на христоборните цареви Диоклецијан и Максимијан во Анадолија живееја две побожни стари души, Доротеј и Евсевија. Беа побожни христијани, богати, но и бездетни. Со непрестајна молитва испросија од Бога едно чедо, оваа Света Недела.

Share Button

Иконата Достојно ест е една од чудотворните икони на Пресвета Богородица. Според Преданието, токму пред таа икона светиот архангел Гавриил му го открил истоимениот славопој на монахот – испосник за време на заедничката Утрена. Имено, монахот примил некој странец во својата келија, и заедно со него започнале да служат Утрена. При крајот на деветтата песна
Complete Reading

Share Button

Страшно време насекаде околу нас,подметнувања и се потешки лаги кружат околу нас секој ден, а ние во таа машина која се вика систем секој ден танцуваме со нечестивиот.Е не е лесно денес да бидеш човек, веројатно тоа е и најтешко. Се сеќавам, во една прилика, кога бев веќе изморен од се, разочаран и скршен, поминав
Complete Reading

Share Button

Share Button

Сливнички манастир e средновековен манастир во долнопреспанското село Сливница.Комплексот е сместен на 3 километри од истоименото село, на падините на Баба Планина.

Create AccountLog In Your Account