Share Button

Share Button

Oliver Gele Tanasovski додаде 4 нови фотографии — се чувствува гордо. пред 3 часа · Добро е, Булевар 1ви мај… по старо Битолчаните неодамна апелираа да се врати коцката на улицата Булевар 1 ви мај , улица која се реконструираше а се наоѓа во старата битолска чаршија. Според читател кој објави фотографии денес, коцката на
Complete Reading

Share Button

39 монаси меѓу кои бил и еден Турчин, пострадале на Баирскиот рид во Битола. Светите 40 битолски маченици се 39 монаси кои го бодреле населението да издржи во опсадата и подоцна во маките по освојувањето на Битола од страна на Османлиската војска и 1 Турчин кој преведувајќи ги зборовите на монасите ја примил Православната вера
Complete Reading

Share Button

ПРЕПОДОБЕН НЕКТАРИЈ БИТОЛСКИ За македонскиот светец од XV век, преподобниот Нектариј Битолски, македонската јавност многу малку знае. Неговиот светителски култ не е во доволна мера раширен во Македонија, ниту, пак, во неговиот роден град Битола. Можеби тоа доаѓа оттаму што преподобниот Нектариј уште како дете заминал од Битола и своето светителско достоинство го добил далеку
Complete Reading

Share Button

Share Button

Внатрешност на црквата Света Недела Битола Пресвета Богородице Спаси не- , пишува веднаш штом ќе влезете во оваа црква, во моментот кога екипата на Новост беше таму, новинар и снимател, наидовме на битолските дечиња кои се поклонуваа пред иконите.Свештеникот преполн со Божја љубов ги причестуваше присутните со Светите Христови Тајни. Богослужбата беше крајно тивка исполнета
Complete Reading

Share Button

Share Button